Etter avtale med franciskushjelpen i Sverige, lager Kirkens Bymisjon i Sarpsborg disse pilegrims kransene. 
Avdelingen «Ung på dagtid» er et lavterskeltilbud og læringsarena for ungdom mellom 16 og 24 år. Her får de mulighet til å oppleve mestring og finne egne ressurser. Ungdommene lager pilgrims kransene i sitt felleskap, mens de finner mål for sitt eget liv.

Pilegrimskransen kan bestilles her:
• På e-post: Trine.Lise.Basma@bymisjon.no Tiltaksansvarlig, Ung på dagtid
• I lokalene til Kirkens Bymisjon «I jobb» på dagtid (man – tors); Astridsgate 18, 1706 Sarpsborg
• Henvend deg til Borgleden Pilegrimssenter eller andre Pilegrimssenter

Pilegrimskrans m/informasjon – kr 150,- pr stk
Ved kjøp av PILEGRIMS KRANSEN støtter du Kirkens Bymisjon.


OM PILEGRIMENS SYV NØKKELORD
Pilegrimens syv nøkkelord er: Frihet, enkelhet, stillhet, bekymringsløshet, langsomhet, åndelighet og felleskap/deling. Nøkkelordene er en hjelp til pilegrimens livsvandring, hvor ordene kan prege den enkeltes liv. Vår tid preges av hektiske livssituasjoner med mange sanseinntrykk og aktiviteter. Mange kjenner på savn og lengsler etter noe annet.
Nøkkelordene er løftet frem av diakoni- og pilegrimsprest Hans-Erik Lindstrøm, og den svenske pilegrimsbevegelsen har i flere tiår erfart at disse syv nøkkelordene er gode hjelpere i det moderne menneskets lengsel etter sin pilegrimssjel.

PILEGRIM
Ordet «pilegrim» kommer fra latinske ordet peregrinus, som betyr fremmede eller utenlandsk. Pilegrimsreiser er kjent fra flere religioner, og i Norge var dette en tradisjon innen den katolske kirke frem til den Lutherske reformasjonen i 1537, da pilgrimsvandringer ble forbudt. De siste tiårene har tradisjonen blitt tatt opp igjen, med ny tilrettelegging og merking av pilegrimsleder rundt om i landet.
Å være pilegrim handler om å være på vandring mot et hellig mål, samtidig som veien vi vandrer på har vår oppmerksomhet. Vår kropp beveger seg gjennom ulike landskap og gir rom for en indre vandring. Vi er alle pilegrimer – vi er alle på vei i vår livsvandring.

FRIHET, DEN HVITE PERLEN
Frihet er lagt i alle menneskers hjerte. Fra vårt første øyeblikk i livet ble alle skapt til frihet, og vi får retten til å velge. Gjennom livet vil vi alle, i større og mindre grad, kjenne på krav og forventninger som gjør oss ufrie. Livshendelser kan føre til fangenskap og fastlåshet.
Pilegrimens lengsel og håp er frihet, i det indre og det ytre i livet.
Den hvite perlen er renheten og gledens farge, summen av alle de andre fargene.
En hvit fredsdue kan minne oss på friheten.

ENKELHET, DEN LILLA PERLEN
Enkelhet er å la det viktigste i livet komme først. Det vi innerst inne ønsker skal prege oss, og som er nok for å leve et meningsfylt liv på denne jorden. Overflod av eiendeler og aktiviteter kan bli en belastning og et hinder, for å oppdage og glede seg over livets små gaver som finnes i hverdagen. Vi lever i overflod, mens andre mennesker lever med så lite at sult og frost er en del av livet.
Pilegrimen bærer på lengselen etter å ta bort alt som hindrer for til friheten til et enklere liv.
Den lilla perlen formes av felleskapets kjærlighet og stillheten rom.
En lilla syrinblomst kan minne oss på enkeltheten. (Det franske ordet lilas betyr syrin)


STILLHET, DEN BLÅ PERLEN
Stillhet er en naturlig gave fra skapelsen. Stillheten gjør det det mulig å lytte til de menneskene vi møter, naturen som omgir oss, og vår indre tanke. Støyende omgivelser med bilder og lyd gjør det vanskelig å finne ro. Stillhet er mer enn fravær av lyd, og vi kan finne den i trærnes sus, bekkens sildring og fuglenes sang. Stillhet kan for noen være truende da den kan avdekker uro og tomhet.
Pilegrimen søker stillheten av lengsel etter å møte skapelsens gaver og sitt innerste sjeleliv.
Den blå perlen symboliserer trofasthet, trygghet og indre ro.
En klar blå himmel minner oss om stillheten.

BEKYMRINGSLØSHET, DEN GRØNNE PERLEN
Bekymringsløshet høres sammen med takknemlighet og tillit. Bekymringer kommer ubedt til vår tanke og vårt liv, mens bekymringsløshet må vi ofte stoppe opp for å legge merke til. Det er tungt å bære på bekymringer over lang tid. Bekymringer tilhører fremtiden, men den preget oss her og nå. Bekymringsløsheten tilhører både øyeblikket og fremtiden. Den gir livsglede og håp.
Pilegrimen søker bekymringsløshet og takknemlighet, i hvert skritt som tas på vandringen mot målet.
Den grønne perlen symboliserer håp for øyeblikket og fremtiden.
En grønn sommereng minner oss på bekymringsløsheten.

LANGSOMHET, DEN GULE PERLEN
Langsomhet og tålmodighet hører sammen. Det kan kreve øvelse og tålmodighet for å finne langsomhetens rytme i livet. I vårt samfunn måles det meste i effektivitet målt med tidsur. Motvekten til dette er livsvandringer hvor vi lytter til vår indre klokke og oppdager øyeblikkets gaver. Det handler om å finne pauser og hvile i en livsrytme som passer inn i vår hverdag.
Pilegrimen lengter etter å vandre i en fredfull rytme der vi er til stede i øyeblikket, uten å tynges av fremtiden.
Den gule perlen bærer på varme, sunnhet og modenhet.
En strålende gul sol minner oss på langsomheten.

ÅNDELIGHET, DEN ORANSJE PERLEN
Åndelighet er lagt i alle mennesker, og er mer enn biologi og det målbare. Vi mennesker søker meningen med livet og døden. Gud som skaper og livgiver, gir trygghet og mening for mange. Her finnes trøst, hvile og håp gjennom livets mørke netter, og i dager med lys og varme. Mennesket erfarer åndelighet i samspill med naturen, medmennesker og i bønn.
Pilegrimen søker mening gjennom dyp åndelighet i naturen og i sitt indre sjelsliv.
Den oransje perlen bærer med seg livsglede, og er formet av trofast kjærlighet
En glødende oransje flamme kan minne oss på åndeligheten.

FELLESSKAP/DELING, DEN RØDE PERLEN
Felleskap som formes av kjærlighet og omsorg, gir oss trygghet til å dele og ta imot. Ingen mennesker er skapt til å bare å gi eller ta imot. Gjennom livet vil vi alle ha behov for å ta imot omtanke og hjelp, og likedan til å gå gi. Vi tilhører det verdens vide felleskapet der vi ikke må glemme flyktninger og hjemløse som trenger at vi deler av vår overflod og omsorg.
Pilegrimen søker felleskapet med medvandrer, hvor stillhet, samtaler og mat dels i kjærlighet, på vei mot felles mål.
Den røde perlen symboliserer kjærligheten til mennesker, naturen og Gud.
Et rødt hjerte kan minne oss på felleskapet med medvandrere som deler.

Litteraturliste:
Lindstrøm, Hans-Erik: Pilgrimens sju nykelord. Libris forlag (2015)
Lindstrøm, Hans-Erik (redaktør): Pilegrimsboka. Iko forlaget (2022)
Google: Det store norske leksikon (2024)

Sarpsborg,1. november 2024

Jorunn Askerød Diakon Kirkens Bymisjon